Headerbild

Härnösands cykelklubb

Cykla är skönt

Cykelhistoria del 21: Två SM att minnas

Landsvägs-SM -60 och 69 runt tuffa Norrstig

Det har varit finfrämmande i Härnösand. 36 medlemmar i celebra Sällskapet gamla tävlingscyklister, SGT, anlände med kryssningsbåten Cinderella.

Vid kaj väntade Härnösandsvärdarna Anders Nyström och Ola Thelberg. En ära för dem att guida runt några av landets allra framgångsrikaste hornryckare från 1950-talet och framåt.

-Jättetrevligt besök, men SM-banorna 1969 var för tuffa för mig, minns fyrfaldige SM 18-milvinnaren Jupp Ripfel.

Första besöket blev Härnösands bilmuseum där SGTs ordförande Anders Björklund överlämnade en bukett rosor på prispallen där Sven Hamrin finns representerad med porträtt, cykeln från OS i Tokyo och lite andra cykelprylar.

-Jag växte upp i Härnösand och tävlade för klubben och minns Sven som den store cykelstjärnan. Tyvärr stoppade den svåra olyckan hans cykelkarriär, berättar Anders Björklund.

Om han hade levt och tävlat i dag skulle vi sett honom på TV i Eurosports populära cykelsändningar, är alla överens om.

Därefter väntade busstur runt SM-linjebanan-60 och -69 och utslagsgivande Norrstigsbackarna. Första SM kördes motsols med 12 kilometers varv. Andra SM gick på samma bana medsols eftersom vi gått över till högertrafik. Det var mycket taktiskt spel, ett krig mellan brödernas Vårgårda CK och CK Falken från  Stockholm med Ripfel och Curre Söderlund (regerande mästare) som frontfigurer.

 

-Banan var för tuff för mig och jag bröt loppet efter fem varv. På tempot (vändpunkt i Hälledal) blev jag bara 15:e, den banan var också kuperad och passade inte heller mig, minns spurtkanonen Jupp Ripfel som under sin karriär blev svensk mästare i linjelopp fyra gånger och kom tvåa tre gånger. Efter att han slutat med tävlandet var han under en period förbundskapten.

93-årige legendaren och Stockholmskisen Benke Ekblom blev sjätte man i linjeloppet -60 och grejade silver på tempoloppet 50 km.

Benke var med i den avgörande utbrytningen med bland andra det 20-årige stjärnskottet Gösta Fåglum och trefaldiga mästaren, Fagersta sonen  Ove Adamsson, tävlande för Uppsala CK.

-Vi gick hem med fem minuter. I spurten var jag chanslös. Men jag har vunnit Öbacka TT, året var 1956, berättar Benke med glimten i ögat. Han köpte första sportbilen, en Morgan, när han fyllde 80 år.

En annan Öbacka TT-vinnare är Lasse Gustafsson från Enköping som vann loppet 1970.

-Tävlingarna i Härnösand var en höjdare, säger han.

Efter bussturen väntade lunch uppe på Vårdkasberget.

Värdarna hade också historier att berätta.

-Jag stod vid målet utanför Folkets park och såg Ove Adamsson vinna 18-milen 1960. Sedan var jag fast för cykelsporten, säger HCK:s ordförande Anders Nyström.

Nio år senare ställde han upp i SM på 18-milen i Härnösand, nu med start och mål på Säbråvägen. Det blev tolv varv innan orken tröt.

 -Bröderna Fåglum styrde loppet från start till mål. Minns att Sture fick punktering efter några varv. Gösta visslade och samtliga Fåglumare gick ned.  De väntade in servicebilen med nytt hjul och körde lagtempo upp till oss i den stora klungan. När Gösta till slut vann loppet efter soloattack i Saltviksbacken var det ingen överraskning.

Vid målet väntade TV (stort på den tiden), speakern Lars-Gunnar Björklund, känd från Tipsextra och ett koppel med journalister. Men var fanns segerblommorna? Efter snabbt ingripande av tävlingsbasen Bubben Thelberg (min far) fixades rosor i en närliggande trädgård. ”Ta så många ni vill, sa den trevliga damen”, vilket VA-fotografen Kjell Jonsson fick med på bild.

Trevlig stämning, många härliga historier levererades under dagen innan Cinderella lättade ankar.

-Vi brukar vara som mest 25 personer som samlas till vår årliga resa. I år blev valet Härnösand, en klubb som värmt många cykelhjärtan med sina stora framgångar under årens lopp. Det blev deltagarrekord i år, säger Anders Björklund som också varit ordförande i Svenska cykelförbundet ett uppdrag som han delat med två andra HCK:are; Ulf Näslund och Ove Svensson.

Tyvärr har de klassiska tävlingarna Härnösandsloppet och Öbacka TT gått i graven. Någon nystart är inte aktuellt.

 -Vår sport har blivit motarbetad av Trafikverket. Vi får inte längre arrangera tävlingar på större vägar. Istället arrangerar vi tävlingar i

skogen och i mountainbike har vi haft stora framgångar. Dubbla OS-silvermedaljören Emma Johansson började exempelvis tävla på mountainbike innan hon gick över till landsvägscykling, berättar Anders Nyström.

Härnösands cykelklubb fyller 75 år och är en av landets framgångsrikaste med totalt 193 SM-medaljer.

Klubbens DNA är: ”Den lilla föreningen med de stora framgångarna”.

Invigning av cykel SM -69. Legendariska bröderna Fåglum paraderar in till Torget tillsammans med Sven Hamrin.

Benke Ekblom (t.v) spurtar in mot sjätte plats på 18-milen -60. Till höger Herbert Dahlbom mot guldet på tempot över 5 mil. Loppet kördes till stora delar på grusväg med vändpunkt i Gussjö.

Ett klipp och fin bild på svensk cykels bäste genom tiderna. Gösta Fåglum Pettersson passerar inledningen i Norrstigstigbackarna under SM 1969 där han vann linjeloppet. För Falkens Curre Söderlund (i den vita mästartröjan vann SM -68 i Borlänge), var det en omöjlig uppgift att försvara den.

Hårdkörning i Norrstigsbackarna under SM -60. Blivande segraren Ove Adamsson i den vita mästartröjan.

Rubriksättning 60-tal. Under SM -69 var det premiär för damerna att tävla om ädla medaljer. Men det var inofficiellt. Först året därpå var det officiellt. TV-profilen Elisabeth Höglund tog silver i tempoloppet

Gösta Fåglum segerintervjuas av Bubben Thelberg efter solosegern på 18-milen, trea i Tour de France året efter och vinnare av Giro d Italia -71.

Den vänlige och alltid glade Jupp Ripfel är en av landets främsta tävlingscyklister.

Ove Adamsson vinner klassiska 18-milen före Osvald Johansson under SM i Härnösand 1960. Målgången är gamla E4 utanför Folkets park.

 

Sven Hamrin drar hårt i Nybrobacken med bröderna Fåglum på rullen. Öbacka TT drog storpublik och året är 1966. En lovande HCK-junior, Larsa Norén, kämpar för att komma in på rullen med Sven och bröderna Fåglum. Två månader inträffade den fruktansvärda olyckan där Sven skadades svårt.

 

 

 

Adress

Härnösands CK - Cykel Bo Selin, Hässjevägen 18 87153 Härnösand

Kontakt

E-post: harnosandsck@gmail.com

Drivs med KlubbenOnline

Logga in