Headerbild

Härnösands cykelklubb

Cykla är skönt

Grattis Nysa, 75 år

2022-04-29 i Allmänt

HCK:s ordförande i bra form

Tiden går fort när man har roligt…

Det är det minsta man kan säga om Härnösands cykelklubbs ordförande Anders Nyström.

Nu fyller han 75 år.Nysa 75 år nr 1.jpeg

Anders Nysa Nyström uppvaktades i samband med HCK:s styrelsemöte 27 april.

Det började 1959. Platsen var Säbråvägen 55 där det arrangerades Pojk 6-dagars. Dåtidens stora ungdomsrekrytering som i Härnösand lockade hundratals barn. 13-åringen från Geresta ställde upp med standardcykel och nedvänt damstyre. Kom sist. Motståndarna kom med tioväxlade racercyklar.

Två år senare satt Nysa på en riktig racercykel, påhejad av sina äldre bröder Staffan och Bruno som redan börjat tävla.

Nysa fick licens 1963 och tog snabbt kliv uppåt som kappåkare. 1969 hade han poäng att nå A-klassen, det krävdes 20 poäng. Men det blev aldrig någon start eftersom studierna i Uppsala väntade.

Efter några år som lärare i Kiruna återvänder Nysa med familj till Härnösand. Lockades in i klubben på nytt, framförallt som uppskattad ledare, men även duktig veterancyklist. Nysa låg bakom en stark ungdomskull från Häggdånger (bodde själv där) som tog en massa USM-medaljer under 80-talet. Han utsågs 1989 till "Årets ungdomsledare" i Ångermanland av tidningen Västernorrlands Allehanda.

På riksplanet har han bland annat varit ordförande i Svenska cykelförbundets valberedning och mångårig ordförande i Västernorrlands cykelförbund. I HCK är han inne på sitt sjätte år som ordförande. Första styrelseuppdraget fick han redan 1964.

Numera trivs han bäst i ”Smörgåsligan”. Där glänser han som härlig historieberättare, men det vet ni redan…

I sommar väntar nya cyckelturer. Nysa är en skicklig stigfinnare, bland annat i Finland. I det vit-blå paketet finns nya cykelskor och pedaler.

Nysa 75 år nr 2.jpeg

Adress

Härnösands CK - Cykel Bo Selin, Hässjevägen 18 87153 Härnösand

Kontakt

E-post: harnosandsck@gmail.com

Drivs med KlubbenOnline

Logga in